Hasznos cikkek

OVIKEZDÉS

2019.08.17 08:28

Hogy ne legyen mumus az ovikezdés!?

 

Félsz, hogy gyermeked még mindig kicsi ahhoz, hogy egy új, számára idegen környezetbe vidd? Félsz attól, hogyan tudtok megbirkózni az elvállással? Minden gyermek más, másképpen élik meg az elválást, az új környezetet, de nem szabad pánikba esni, hiszen számtalan apró trükk, mesekönyv, kiegészítő enyhítheti az első időszak nehézségeit.

A gyerekek sokfélék, de az óvodába való beszokás mindegyiküknek kihívás. A félelem mégis akkor alakul ki, amikor a szülő is bizonytalan az új helyzetben. A beszokás sikere azon múlik, milyen érzések törnek fel az anyában és apában, amikor búcsúzni kell. Éppen ezért nagyon fontos időben elkezdeni a felkészülést!

A legfontosabb: nyugodj meg. Az óvoda csak segít gyermekednek.

A gyermekek sokat nyernek az óvodába járással, hiszen rengeteget tanulnak az élet minden területén: alakzatok, számok, játékok, szociális, társadalmi és érzelmi készségek nagymértékű fejlődését tapasztalhatjuk rajtuk, megtanulják, hogyan kell kommunikálni más gyermekekkel, megosztani játékaikat és hozzájárulni egy közösség működéséhez.

Tudtad? A 3–6 évesek agya ebben a korban olyan, mint a szivacs. Hihetetlen mennyiségű információt képesek magukba szívni, és nekünk, mint szülőknek ki kell használni azt a lehetőséget, hogy az oviban megszerezheti az élethez szükséges alapvető készségeket, fejlődhetnek a szociális és érzelmi készségeik, mely rendkívül fontos jövőjük szempontjából.

Az óvoda jó alapot nyújt a tanuláshoz mind társadalmi, mind értelmi szempontból. A gyerekek természetesen kíváncsiak és figyelmesek. Meg akarják tanulni a családjuk és a társadalom által értékelt és erősített készségeket.

Az óvoda segít gyermekednek a társadalmi és érzelmi fejlődésében. Az óvodáskorban lévő gyermekek megtanulják, hogyan kell kompromisszumot kötni, tisztelettel viselkedni másokkal szemben, és hogyan próbálják megoldani problémájukat.

Az óvodáskorú gyerekek nagy része felfedezi, hogy képesek és meg tudnak csinálni dolgokat egyedül is, ahelyett, hogy mindig megkérnék anyukájukat, hogy segítsenek. Csodákat tanulnak meg – kezdve a kis feladatoktól, például a gyümölcslevek kispoharukba öntésétől, a nagyobb kérdések megoldásáig, például döntések meghozatala a szabadidő eltöltésére vonatkozóan. Nem nagy lépés ez a számukra?

Az óvoda segít gyermekeinek megtalálni a választ számos kérdésre.

Ne feledd, hogy a kisgyermekek számára az óvoda a szórakozásról és a társadalmi készségek megszerzéséről szól, nem pedig a tudományos mérföldkövek eléréséről.

És ne felejtsd el: gyermeked oktatása nem áll le, miután hazaértetek az óvodából. Óh, nem! Számos történetet fog elmondani, és sok kérdést fog feltenni még. Még lámpaoltás után is.

Mit tehetsz otthon, hogy segítsd beilleszkedését az új környezetbe?

Üljetek le és beszéljétek meg azokat az érzéseket és eseményeket, amelyeket a nap folyamán átélt, amire gondol, beszéljétek át a történéseket, a múlt történéseit és a jövőben beálló változásokat: kérdezd meg, mi történt a nap folyamán, és hogyan érezte magát. Ezenkívül feltétlenül beszélj a jövőbeli eseményekről: mit fognak csinálni a következőkben és mi fog vele történni a jövőben. Anya és apa nélkül.

Az oviban, bölcsiben reggel az elválás legyen gyors és mosolygós! Sírni  a kapuban is ráérsz! :D Nagyon fontos, hogy kicsid ne lássa rajtad, hogy neked is nehéz! Ha azt látja, hogy bizalommal vagy az óvónők felé ő is azzal lesz, ha viszont azt érezteted vele, nem lesz jó helyen ő is így fogja gondolni! 

Ha úgy érzed, gyermekednek nagyon nehezen megy az elszakadás, vegyél igénybe olyan eszközöket, melyek megnyugtatják egy picit gyermekedet akkor is, ha nem vagy ott. Ilyen lehet például egy olyan párna, melyen a te arcod fotólenyomata van. A Babymandarin által készített egyedi párnák segítenek a beszokásban gyermekednek, hiszen így nem kell véglegesen elszakadnia tőled óvodai ottléte alatt sem.

Ha emellett pedig szeretnél minden óvodai dolgot egy helyről beszerezni, keresd fel webáruházunkat, ahol egy kattintással rendelheted meg gyermeked óvodai szettjét; gumis lepedő, ovis- és tornazsák, ovis pólók, párnák és takarók kedves mintával megrendelhetők áruházunkban a következő linken: OVIKEZDÉS

Ha szerettek együtt olvasni, szeretitek a szép könyveket, ajánlom figyelmetekbe a Kilincscica és az ovi csodálatos világa című mesekönyvet, melyben a kicsik megismerhetik az ovis napirendet, szokásokat, mókás játékokat. A mesekönyv segítségével legyőzhetitek a láthatatlan „mumusokat”, melyek természetesen nem valóságosak, de az ismeretlen, új közeg minden picinek és szüleiknek is kihívás. 

Kellékek, felszerelések az ovikezdéshez

Minden darabba szükséges a gyermek jelét valamilyen módon beletenni, megkönnyítve ezzel saját gyerekünk és a gondozók dolgát is! Számos megoldás van már, matrica, vasalható és varrható jelek de akár magunk is  bele rajzolhatjuk filctollal és némi kézügyességgel kicsikénk jelét ruháiba.

Most jöjjön egy lista a teljesség igénye nélkül, azokból a dolgokból amikre szükséged lesz ovi - vagy bölcsikezdéskor: 

(Ez intézményenként roppant eltérő lehet!)

-ovis zsák (ebben fogja tárolni ruhácskáit és számára fontos kis dolgait, praktikus a középen függőlegesen cipzáras verzió, könnyebben ki tudja belőle venni amit szeretne, hasznos ha van rajta kívül is zseb) 

-tornazsák (ebben lesz a torna felszerelése, érdemes külön zoknit tenni ide, kényelmes pólót és nadrágot választani, emellett ebbe kerül a torna cipő is) 

- ágynemű (legmodernebb változat, amikor a huzat és a bélés egybe van varrva, így a dajka néni sok időt spórol, nem kell ágyneműt húznia, emellett higiénikus megoldás is hisz a bélés is mosva van, gyerekeknek nem javasolt magas párnán aludni, vannak intézmények ahol egyáltalán nem szükséges vinni és vannak olyanok is ahol csak huzatot kérnek)

-lepedő vagy vastag derékalj (több féle óvodai ágy van használatban jelenleg, érdemes erről azt az intézményt megkérdezni ahová csemeténk járni fog, milyen lepedőt válasszunk (gumis sarkú vagy csőlelepdő))

-ágynemű táska (saját fejlesztésű termékünk, mely megkönnyíti az ágynemű és a többi holmi szállítását)

- tisztasági csomag ((nem minden intézmény kéri) törölköző, papír zsebkendő, szalvéta, szappan, WC papír, szemeteszacskó, fogkefe és fogkrém, pohár, fésű   - bölcsiben kérnek pelenkát és popsikrémet)

-benti és kinti ruha, váltóruha (ez az amiből RENGETEG kell, főleg eleinte, leölnti magát, sokat pancsol a csapnál, homokos vagy piszkos lesz a ruhácska, érdemes egész évben tartani bent rövid és hosszú szettet is)

a felsorolt termékeket ide kattintva meg is tudod rendelni

-benti cipő vagy váltó cipő 

Forrás: Pöttöm Shop

Ezekre a szempontokra figyelj a benti szandál kiválasztásakor: 

 

1.) Fontos, hogy jól tartsa a bokáját, lábát. Tehát a legjobb, ha a magasított szára eléri, sőt, akár túlhaladja a bokacsontot. 
(sajnos sok gyerkőcön látok még vászoncipőt, tornacipőt, sőt még papucsot is, mert ezt könnyű felvenni címszóval - és egyáltalán nem is gondolnak bele a szülők, hogy a lehető legrosszabb lábbelit választják ezzel gyermeküknek)


2. ) Talpa legyen hajlékony, rugalmas, de azért masszív. A legjobb ovis-bölcsis szandáloknak bordázott, csúszásmentes is a talpa, hogy a gyermek rohangálás, szaladgálás közben se essen hasra. 

 

3.) Két csatos + tépőzáras vagy két tépőzáras modell is lehet akár, attól függően, hogy melyik kényelmesebb a gyermeked számára.
A csatos verziótól sokan megijednek először, mondván, hogy az "bonyolult", de jó, ha tudod, hogy azokat a csatokat elég egyszer beállítani a megfelelő szélességűre, utána azt már nem kell csatolgatnia a gyerkőcnek, elég csak a fenti tépőzárat ki-betépőzáraznia, ezzel nagyon megkönnyítve a szandál fel- és levételét.


4.) A szandál anyaga legyen olyan bőrbarát anyag, amibe nem izzad bele a gyerek lába. Tehát legyen vagy bőr, vagy velúr, maximum vászon...de annak meg az a veszélye, hogy hamar elszakad. Így az első két anyagot javaslom leginkább, amelyek akár egy tanévet is képesek kihúzni gyermeked lábán.

5.) A szandi lehet elől zárt vagy nyitott, ez nem befolyásolja a "tudását", inkább ezt az alapján kell kiválasztani, hogy vajon gyermeked mennyi kúszik-mászik még sokat a szőnyegen, mennyire kell megóvni a kis lábujjait, körmeit.

De oviba-bölcsibe már nyugodtan lehet a nyitott orrú szandálokat választani.

 
A cikk egy részlet volt a www.pottomshop.hu oldalól, ha a teljes cikket szeretnéd elolvasni KATTINTS IDE! 

IDE KATTINTVA pedig meg tudod rendelni a kimagasló minőségű benti cipőkből a gyermeked számára legideálisabbat! 

argep.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.